Inloggen extranet

Meer mensen hebben een kort lontje door Corona

Waarom hebben mensen tegenwoordig zo’n kort lontje?
De positiviteit van veel mensen neemt af en het saamhorigheidsgevoel van de 1e coronagolf is verdwenen. Vlakvoor en midden in de tweede lockdown lopen de spanningen wat op, geweldsincidenten nemen toe. Ondanks de vrij rustige jaarwisseling zien we de emotiemeter bij sommige mensen duidelijk stijgen. Is er een aanwijsbare oorzaak?
Schelden, spugen, slaan en soms zelfs bedreigingen met een mes. Wekelijks vinden er 150 incidenten plaats in het openbaar vervoer door de mondkapjesplicht. Buschauffeurs belandden in het ziekenhuis door mishandelingen, nadat ze passagiers op de mondkapjesplicht hadden gewezen. Maar niet alleen in het Openbaar Vervoer lopen de spanningen op. Bij teststraten en ziekenhuizen is extra beveiliging ingezet na incidenten met boze en gefrustreerde patiënten. Zes op de tien zorgmedewerkers meldt de afgelopen maanden meer intimidatie op de werk tegen te komen (bron: beroepsorganisatie NU’91). Bijna 1 op 4 medewerkers ondervond fysiek geweld, zoals slaan, bijten of schoppen. 

Agressie tijdens de Coronapandemie neemt toe
In Noord Holland zijn onlangs diverse coronavrijwilligers van een ziekenhuis gestopt met hun werk, omdat ze de verbale agressie van patiënten en bezoekers niet langer konden verdragen. Supermarktondernemers vertellen vaker bedreigd te worden. Als mensen op de maatregelen gewezen worden zeggen ze: ‘Ik wacht je buiten op, ik steek je neer.’ Beheerders van jongerencentra melden ons ook dat meer jongeren messen op zak hebben. Zij vragen juist nu om extra maatregelen en adequate training. Helpenden en verzorgenden in woonzorgcentra krijgen vaker te maken met agressie van bezoekers: ‘Ik wil nu mijn (oude) moeder zien en mijn zus gaat ook mee. Ga je mij soms tegenhouden?.’ Deze week werden ook twee politieagenten mishandeld na een melding van handhavers in Eindhoven. De winkelmedewerkers wilden geen identiteitsbewijs tonen. De zaak escaleerde omdat men weigerde mondkapjes te dragen en hun klanten ook niet verzochten om dit te doen.
De door corona aangewakkerde frustratie loopt op. Vakbond FNV riep medio oktober nog mensen op meer respect voor personeel in het openbaar vervoer, ziekenhuizen, winkels, op straat en in publieke ruimten te hebben:  ‘Blijf van onze werknemers af’.

Oorzaken toename agressie tijdens Covid-19
De redenen laten zich raden. De stressmeter wordt negatief beïnvloedt door:

  • geen of minder werk;
  • financiële zorgen;
  • minder persoonlijke ruimte (door de lockdown en thuis werken);
  • gebrek aan afleiding, zoals een verjaardag, party of evenement;
  • de voordurende onzekerheid;
  • de gedeeltelijke vrijheidsberoving en de mondkapjesplicht;
  • het gevoel van geen controle over de situatie te hebben.

Dit tezamen leidt tot meer stress bij een bepaalde groep mensen. De spanning loopt op. Er is meer onvrede. De emotiemeter in een deel van de samenleving stijgt.

Is er een oplossing?
Ja, stel je verwachtingen bij. In een prestatiegerichte maatschappij is dat geen sinecure. Zeker nu de lockdown nog langer gaat duren en het water bij vele ondernemers (en anderen) tot aan de lippen stijgt.
Uit onderzoek blijkt dat mindset hierin een belangrijke factor (ongeveer 40%) is. Omgaan met onvrede is voor behouden aan degenen die hun verwachtingen kunnen bijstellen en hun mindset positief en scherp houden. Deze mensen zijn meer dankbaar voor wat er wel is, focussen op positieve gedachten en stellen vaker concrete en lange termijndoelen. 

× Stel hier jouw vraag aan React