Inloggen extranet

Symposium ‘Ondersteunde communicatie en emoties’

Studiedag ‘Ondersteunde communicatie en emoties: meer dan een smiley’

Naar jaarlijkse traditie organiseert ISAAC-NF ook weer dit jaar een studiedag. Thema dit jaar is ‘Ondersteunde communicatie en emoties: meer dan een smiley’. We weten allemaal hoe moeilijk het is om soms te communiceren wanneer je je niet goed in je vel voelt of stress ervaart. Dit hoort bij het mens zijn, maar verwoorden wat je voelt is dan soms moeilijker. Dit is zeker zo voor mensen met een communicatieve beperking, mensen die ondersteunde communicatie gebruiken.

De ‘studiedag met een smiley’ gaat door op donderdag 10 oktober 2013 in het MECC in Maastricht.
Locatie: Mecc , Forum 100 6229 GV Maastricht, Nederland

9.00 Registratie en ontvangst met koffie/thee

9.30 Welkom en opening

9.35 De functie van emoties

Tijdens deze lezing wordt stilgestaan bij hoe mensen reageren op de omgeving, wat dit doet met emoties en hoe dit effect heeft op de communicatie. Er wordt nader
ingegaan op de functie van emoties, de fysiologie van emoties, het non verbaal en verbaal gedrag en wat er gebeurt met jezelf in verbinding met de ander wanneer
het misgaat met emoties.
George Smits is mede-eigenaar van Smits & Beerends en is GZ-psycholoog, executive coach, supervisor en NMI Registermediator.

10.35 Emoties in een communicatiehulpmiddel

Emoties worden wel eens over het hoofd gezien in een ondersteund communicatiehulpmiddel. We tonen een aantal voorbeelden omdat het moet niet altijd moeilijk zijn om hiermee te beginnen. We laten ook verschillende visualisaties zien en geven praktische tips rond het kiezen van visualisaties. Een emotie is immers meer dan een smiley en wordt al snel erg abstract. Het is erg belangrijk dat je ze niet vergeet en met de nieuwe technologieën en geluiden kan je ze toch meer ‘sprekend’ maken.
Karen Vermeire en Ruth Schelfhout, logopedisten werkzaam bij Modem geven een korte praktische lezing waarmee je direct aan de slag kan.

11.00 Korte pauze

11.15 Leerbaar en weerbaar

Leerbaar & Weerbaar is een methode die mensen met een verstandelijke beperking helpt om te gaan met zichzelf en relaties. Onderwerpen zoals ‘over jezelf’, ‘over prettig en blij’, ‘over je eigen lichaam’, komen aan bod. De methode maakt gebruik van filmpjes, het spelen van toneelstukjes, rollenspel, het gevoelsboekje en ander platenmateriaal. De trainer werkt nauw samen met de begeleiding. De methode kan worden ingezet bij volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en eventueel een bijkomende beperking. Christien van Andel (GZ-psycholoog en creatief therapeut) presenteert de uitgangspunten, de opbouw en de toepassingen van de methode. Zij ontwikkelde Leerbaar & Weerbaar binnen Philadelphia Zorg.

12.15 Iedere dag een lach; humor met weinig woorden

Inge Van Gils licht als OC gebruiker toe wat emoties bij haar doen in het dagdagelijks
communiceren. Humor heeft zeker een functie in het communiceren met mensen die je
dagelijks tegenkomt.

12.30 Lunch

Materialenmarkt met diverse standhouders

13.30 “’Cirque du zot “

Eskalibur is een professioneel theatergezelschap waar dansers, acteurs en theatermakers met een verstandelijke beperking werken aan het ontwikkelen van hun artistieke talenten en het maken van voorstellingen. Zij brengen Cirque du Zot, een versie zonder tekst waarbij houding en gezichtsuitdrukking des te belangrijker zijn . Stel je voor… een circus vol ‘freaks’ gekooid als gevaarlijke zotten en een sluwe circusdirectrice die twee dingen voor ogen heeft. Namelijk geld verdienen en het liefst veel en de baas spelen. De ‘freaks’ willen hun talenten ontplooien en gewaardeerd worden om hun creativiteit. Ze willen vooral geen freak zijn. Dat wringt en waar leidt dat conflict toe?” Dat hier emoties bij te pas komen, hoeft wellicht geen betoog.

14.15 Workshop naar keuze

Workshop 1: “Jij en Ik”

De invloed van geslaagde communicatie op de ontwikkeling van mensen. Een basishouding in de communicatie, opgebouwd uit elementen van onder andere TC en bejegening. Iedereen heeft het recht om zich begrepen te voelen, omdat dit aan de basis ligt van onze ontwikkeling. Vanuit deze overtuiging is training geven aan allerlei mensen die werkzaam zijn in de zorg belangrijk. Dit om hun kans op geslaagde communicatie te vergroten.
Kim Besselink is naast logopediste en trainer Totale Communicatie ook Equitherapeut en psychodynamische therapeut.

Workshop 2: Fysieke mentale vorming bij kinderen met een beperking

Hoe kun je methodisch werken aan de weerbaarheid van kinderen door o.a. Kanjertraining, Rots en Water, weerbaarheidstraining, et cetera.

Wat is het belang van mentale training met verbale en non-verbale invloeden?
Waar moeten we met deze/onze doelgroep rekening mee houden?

De workshop onderzoekt en geeft antwoord op vragen, biedt inzicht in de verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden en zal de deelnemer een paar praktische oefeningen voor in de praktijk meegeven
Mark van Dieren is onder meer Rots & Water trainer, trainer sociale vaardigheden, trainer post-HBO opleiding docent weerbaarheid van de Hogeschool van Amsterdam (KIK) en partner-directeur bij Kudding & Partners, een landelijk trainings- en adviesbureau op gebied van sociale veiligheid.

Workshop 3: Je lichaam vertelt

Psychomotorische therapie is een behandelmethode voor mensen met psychische klachten en problemen. Klachten zoals somberheid, angsten, prikkelbaarheid, onzekerheid tegenover anderen, spanningen, eetproblemen of burn-out hebben ook een lichamelijke kant. Een psychomotorisch therapeut richt zich daarom speciaal op wat uw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, uw manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving.
Melissa Boers werk als psycho-motorisch therapeut/bewegingsagoog bij Zorg in Beweging (UGVA) en als groepsleidster bij een Thomashuis.

15.15 Pauze

15.45 Workshop naar keuze

16.45 Afsluiting met aansluitend ledenvergadering Isaac-nf

× Stel hier jouw vraag aan React