Inloggen extranet

Psychologische Veiligheid in Teams

Deel deze opleiding:

  Add a header to begin generating the table of contents

  Psychologische Veiligheid in Teams

  Psychologische onveiligheid in teams

  Allerlei onderwerpen vragen de aandacht van de leidinggevenden in het onderwijs. Er zijn ook onderwerpen bij die frictie kunnen veroorzaken. Psychologisch onveilige teams is er één van. Onveiligheid die ertoe kan leiden dat ‘de boel’ ontspoort. Tenzij je als leidinggevende op tijd ingrijpt. Een ervaren, frisse en bemiddelende blik van buiten kan hierbij helpen om impasses voor te zijn, ogenschijnlijk onoverbrugbare conflicten op te lossen en het interne werkklimaat weer psychologisch veilig, effectief en uitdagend te maken.

  Van een psychologisch onveilig team naar taakvolwassen én veilig team

  Kun je jezelf zijn in je team en heb je het gevoel dat je ertoe doet? Dan is je team op de goede weg als het gaat om psychologische veiligheid. Maar wat als je een aarzeling voelt om je mening te geven? Of als je denkt: Is dit eigenlijk wel oké?

  Als mensen zich niet veilig voelen om zichzelf te zijn heeft dat grote impact. Talenten blijven, feedback wordt niet meer gegeven en er ontstaat een broedplaats voor ja-knikkers. Iedereen begrijpt dat een onveilig psychologisch klimaat de goede prestaties van het team in de weg staat. Psychologische veiligheid is een meerdimensionaal en ongrijpbaar onderwerp, sommigen noemen het ook sociale veiligheid.

  Werkwijze

  Aanpak van onveiligheid in teams en het vergroten van psychologische veiligheid

  Het team van React Advies & Training ontwikkelde een onderbouwd stappenplan dat kenmerkende en bepalende factoren én activiteiten om psychologische veiligheid te stimuleren helder in kaart brengt en operationeel uitvoert:

  1. Vijf stappen bij gedragsverandering in teams:
  – Definiëren (1);
  – Meten en analyseren (2);
  – Verbeteren door trainen en coachen (3);
  – Implementeren (4);
  – Monitoren (5).

  2. Principes bij het verbeteren

  3. Zes basiselementen in onze trajecten Psychologische Veiligheid (PV):
  A- Elkaar (beter) leren kennen
  Elkaar leren kennen of beter leren kennen als persoon is een belangrijk onderdeel van psychologische veiligheid in teams. Dit om elkaar nog gemakkelijker te kunnen begrijpen.
  B- Groepsontwikkelingsprocessen
  De fase waarin een team zit is belangrijk om je van bewust te zijn. Bepaald gedrag is vaak gekoppeld in de fase waarin een team zich op dat moment bevindt. Als een team naar een andere fase wil komen zal er inzicht en verandering in gedrag of samenwerking moeten komen.
  C- Wetten van conformisme
  Conformisme is toegeven aan groepsdruk. Dit kan overtuigen, bewonderen, geloof, pesten, kritiek uiten, etc. zijn. Gedrag, meningen en (interpretaties van) eigen waarnemingen zijn onderhevig aan sociale invloed.
  D- De vijf factoren van psychologische Veiligheid (PV)
  Psychologische veiligheid zorgt ervoor dat vertrouwen wordt gekoppeld aan onbevangenheid om je uit te spreken en het verlangen om het verschil te maken. Het geeft medewerkers het gevoel er bij te horen (inclusie), moedigt ze aan hun mening te uiten, gemaakte fouten openlijk te bespreken en veelbelovende ideeën aan te dragen. Het leidt hiermee tot aantoonbare verbeteringen in eigenaarschap, samenwerking, leren, creativiteit en presteren.
  E- Soft Controls en teamcultuur
  Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag (schendingen) binnen organisaties toont aan dat er acht cultuurdimensies (ook wel soft controls) zijn die gedrag van medewerkers beïnvloeden. Hoe meer deze kenmerken aanwezig zijn binnen een organisatie, hoe groter de kans op gewenst gedrag en hoe kleiner de kans op incidenten.
  F- Taakvolwassenheid van het team
  Volgens het Hersey & Blanchard hangt het niveau van taakvolwassenheid van een werknemer af van twee criteria: motivatie en bekwaamheid. Aan de hand hiervan kunnen we vier niveaus van taakvolwassenheid onderscheiden. Daarnaast onderscheiden we verschillende soorten teams en de zones van psychologische veiligheid. Van Angstteam naar een Safeteam.

  Inhoud

  • De Big Five: Inclusie, Delen, Leveren, Uitdagen en Positiviteit
  • Vertrouwen, Vrijmoedigheid en Verschil maken
  • Drie cruciale stappen: Herkennen, Erkennen en Verkennen
  • UBAAH-Methode
  • Psycho-fysieke oefeningen om de sociale en psychologische veiligheid in de groep te vergroten

  Doel

  • Meten van het veiligheidsgevoel op diverse momenten in het traject
  • Kennis van en inzicht in interne groepsprocessen middels individuele gesprekken
  • Afhechten van oud zeer (‘puin ruimen’) om door te kunnen;
  • Bewustwording van bewust en onbewust gedrag
  • Inzicht in eigen gedrag en de invloed daarvan op de groepsdynamiek
  • Waarnemen van gevoelens en perspectieven van anderen
  • Verschil professionele communicatie thuis/privé vs. in je werk en je rol als professional
  • Verkennen van gevoelens en perspectieven van de ander constructieve dialogen en delen van diverse standpunten met als doel het vergroten van de psychologische veiligheid
  • Kennis en inzicht in Big Five van Psychologische Veiligheid en de UBAAH-methodiek gekoppeld aan soft controls
  Belangstelling?
  Heeft u belangstelling voor een traject op gebied van psychologische veiligheid? Neem contact op of vraag naar onze brochure.
  Lees ook ons laatste blog over psychologische veiligheid.

  Over deze training

  Voor wie: Teams binnen een organisatie die onveiligheid ervaren
  Duur: Afhankelijk van het niveau van onveiligheid: 1 tot 2 dagen en 1 tot 3 borgingsdagdelen.
  Minimaal aantal personen: 8
  Maximaal aantal personen: 12
  Locatie: Incompany of op onze trainingslocatie in Nederland
  Erkenning: Workshops en trainingen van React Advies & Training zijn opgenomen in het centraal register kort wettelijk beroepsonderwijs (CRKBO). Tevens bieden wij (zo nodig) registratiepunten voor onderwijs- en zorgprofessionals, beroepschauffeurs en bewindvoerders via Registerplein, SKJ, NVO, BPI, Horus, Code 95, Kabiz en V&V
  Investering: Op basis van offerte
  Terugkomsessie: Ja, inbegrepen
  Verblijfskosten: Optioneel
  Beschikbare data: In goed overleg met de opdrachtgever

  Wat zeggen anderen?

  Klaar om te starten?

  Misschien vind je deze trainingen ook interessant

  × Stel hier jouw vraag aan React