Inloggen extranet

Omgaan met onbegrepen gedrag en dementie

Deel deze opleiding:

    Add a header to begin generating the table of contents

    Omgaan met onbegrepen gedrag en dementie

    Mensen met dementie kunnen zich soms boos of agressief gedragen. Bijvoorbeeld omdat hij/zij zijn of haar gevoelens niet meer op een gewone manier kan uiten. Omgaan met agressief gedrag door dementie (D-zep) is lastig als je niet begrijpt waar die agressie vandaan komt. Als professional die te maken krijgt met demente personen, is het ontzettend belangrijk dat je niet alleen weet hoe het komt dat die agressie er is, maar ook hoe je er op een veilige en humane manier op reageert.

    Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie zijn de bekendste vormen van dementie. Het is een proces waarbij de hersenfuncties achteruit gaan. En dat heeft een effect op het geheugen, de alledaagse handelingen, de oriëntatie, de manier van denken, de mobiliteit en de manier van communiceren met de omgeving. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op dementie toe. In Nederland zijn er op dit moment ruim 260.000 mensen die een vorm van dementie hebben.

    Het is aldus zaak voor professionals die in aanraking komen met patiënten of cliënten met een vorm van dementie om te leren om daar op een goede manier mee om te gaan. In de training ‘Omgaan met onbegrepen gedrag en dementie’ gaan we daar dieper op in.

    Werkwijze

    Tijdens de training Omgaan met onbegrepen gedrag en dementie (D-zep) leren deelnemers op een praktische en passende manier dementie en diverse vormen van gedrag beter begrijpen. Als deelnemer krijg je handvatten om negatief gedrag af te leiden, om te buigen of bewust te negeren. Tevens krijgt men inzicht Validation principes. Dit doen we met behulp van ervaringsoefeningen, discussievormen, videobeelden, uitwisseling van gevoelens, actieve oefening van vaardigheden en/of simulatie van casussen met een trainingsacteur.

    Inhoud

    In de training Omgaan met onbegrepen gedrag en dementie besteden we onder andere aandacht aan de volgende onderdelen:
    • Wat maakt dat emotioneel en/of agressief gedrag veel bij dementerende cliënten voorkomt?
    • Verschillende fases van dementie (vier stadia van Naomi Feil)
    • Handvatten om op een goede manier om te gaan met onbegrepen gedrag (OMVG)
    • Humane en verbale hanteringswijzen
    • Humane (fysieke) begeleidingstechnieken (HBT)
    • ABCD-interventiemethodiek
    • Zintuigelijke interventies en begeleidingsadviezen bij demente cliënten
    • Wat is activerende afleiding en hoe zet je het in?
    • Diverse principes zoals Validation, Reminiscentie, Realiteitsorientatie en Zintuigelijke Prikkeling
    • Opvang en nazorg aan collega’s
    Om de training nog beter aan te laten sluiten op de dagelijkse werkpraktijk, ontvangen deelnemers een aantal voorbereidende vragen. Aan de hand hiervan kunnen we van tevoren de leerdoelen van de deelnemers inventariseren.

    Doel

    • Kennis van de vormen, oorzaken en stadia van dementie
    • De tien signalen van dementie leren herkennen
    • Inzicht hebben in de verschillende vormen van gedrag bij dementie
    • Aanleidingen voor onbegrepen gedrag bij dementie
    • Verbale agressie bij dementerende patiënten (zowel internaliserend als externaliserend) kunnen hanteren
    • Verschillende interventies zoals activerende afleiding kunnen inzetten
    • Op een humane wijze (fysiek) moeilijk gedrag bij dementie kunnen begeleiden
    • Opvang, aandacht en nazorg kunnen bieden aan collega’s
    • Beschikken over mentale tools bij het omgaan met lastige situaties in de zorg

    Over deze training

    Voor wie: De training Omgaan met onbegrepen gedrag en dementie is geschikt voor professionals die in hun werk in aanraking komen met zeer ernstig probleemgedrag. Daarnaast is er vaak sprake van en/of: handelingsverlegenheid, onvoorspelbaarheid en moeilijk beïnvloedbaar en hanteerbaar gedrag. Bijvoorbeeld huishouding, helpenden, verzorgenden IG, verzorgenden PG, orthopedagogen, psychologen, leidinggevenden in de zorg, andere belangstellenden, betrokkenen die in aanraking komen met dementerende cliënten (bewoners).
    Duur: Verschillende opties mogelijk. Bijvoorbeeld een korte workshop van 2 tot 4 uur of een complete trainingsdag van 9.30 uur tot 16.15 uur.
    Locatie: Incompany of op onze trainingslocatie in Nederland
    Erkenning: Workshops en trainingen van React Advies & Training zijn opgenomen in het centraal register kort wettelijk beroepsonderwijs (CRKBO). Tevens bieden wij (zo nodig) registratiepunten voor onderwijs- en zorgprofessionals, beroepschauffeurs en bewindvoerders via Registerplein, SKJ, NVO, BPI, Horus, Code 95, Kabiz en V&V
    Terugkomsessie: Optioneel

    Wat zeggen anderen?

    Klaar om te starten?

    Misschien vind je deze trainingen ook interessant

    × Stel hier jouw vraag aan React